Hoe werkt het?

Binnenkort kunt u via deze website abonnee worden van Ik Onthou Jou. U maakt dan een account aan waarmee u kunt inloggen op de applicatie en de redactietool om verhalen aan te maken. Het levensverhaal wordt een ‘levend boek’ dat heel gemakkelijk aangepast kan worden. Iedereen met een PC kan overal ter wereld meehelpen bij het maken van het levensboek. Het levensboek bekijken kan ook overal ter wereld via internet, met een tablet of PC. De toegang tot de redactietool en het levensboek kunt u met een wachtwoord beveiligen.

 

 

 

 

De vormgeving is bijzonder geschikt voor mensen met dementie. Het grafische ontwerp en de manier van bekijken is eenvoudig en rustig. Met name bewegend beeld en geluid nemen zij beter waar.

Voorbeeld van een pagina

Een levensverhaal bestaat uit een aantal hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit een zelf te bepalen aantal korte en bondige pagina’s. Per pagina is er één foto in combinatie met één kort audiofragment, of één filmpje, of één liedje of muziekstukje te zien en horen.

Knipsel

Voorbeeld van een levensboek

Bent u benieuwd naar hoe een levensboek eruit kan zien? Bekijk dan hier een voorbeeld.

Verschillende mediasoorten

Wanneer u thema’s hebt gevonden die aansluiten bij het leven van de hoofdpersoon, dan kunt u beeld- en geluidsmaterialen verzamelen die passen bij het thema. In het levensverhaal kunt u verschillende mediasoorten gebruiken. Welke dat zijn lichten we hieronder toe.

shutterstock_213364147

1    Afbeeldingen

Foto’s zijn een belangrijk aspect van het levensverhaal. Met een scanner kunt u foto’s naar uw computer overbrengen. Het is ook mogelijk om met een digitaal fototoestel of een smart phone een ‘foto van de foto’ te maken. Zorg ervoor dat de foto’s van gemiddelde of hoge kwaliteit zijn (scherp, liefst veel contrast, duidelijk). Dat is in verband met het gezichtsvermogen dat achteruit gaat heel belangrijk.

2    Geschreven Tekst

Op elke pagina kunt u onder elke foto, elk filmpje en elk muziekfragment of liedje een zin van maximaal 10 woorden plaatsen. Liefst nog korter. Wanneer u dit voor de hoofdpersoon doet, is ons advies de tekst altijd in de ik-vorm en de tegenwoordige tijd te schrijven.

Bijvoorbeeld: “Ik heet Jan”, “Ik houd van macaroni”, “Mijn hobby is zingen”, “Ik ga graag naar de kerk”, “Ik woon vijftig jaar op de Jan Klaasenlaan”.

3    Gesproken tekst

Op elke pagina kunt u ook een audiofragment inspreken. Bij voorkeur maximaal 30 seconden, korter mag ook. Wanneer u het fragment namens de hoofdpersoon inspreekt, is ons advies dit altijd in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd te doen. Spreek langzaam, dan kan iemand met dementie het beter volgen.

4    Muziek

U kunt ook favoriete muziek toevoegen die van bijzondere betekenis is. Mogelijk heeft u favoriete Cd’s of zelfs al audio fragmenten op uw eigen computer staan.

5    Filmpje

Het is ook mogelijk om korte filmpjes toe te voegen aan het levensverhaal. Denk aan oude familiefilmpjes, een stukje uit een favoriet TV programma of scènes uit een favoriete film.

Wilt u meer weten over hoe het allemaal werkt? Bekijk de online handleiding.